free html5 templates

Werkeloos

Simpel: Naarmate je langer gewerkt hebt, heb je ook langer recht op een uitkering.

Deze site bevat blog notes over werkeloos zijn of worden. Het gaat vooral om de uitwisseling van informatie en ervaring.


Over praktische zaken wordt door een aantal sites al duidelijk geïnformeerd, maar met name het emotionele aspect en de blik naar de toekomst zullen hier uitgebreid worden belicht.


Het uitgangspunt is een positieve benadering van een ogenschijnlijk bedreigende gebeurtenis. Daarbij is hulp onontbeerlijk. Daarom is het advies: zoek hulp bij de verwerking, de juridische afwikkeling en het zoeken naar een nieuwe toekomst! Deze site zal je hopelijk een steuntje geven.


De volgende onderwerpen zullen we de revue laten passeren op Wwerkloos.nl:

  • Ontslagprocedures- en recht
  • Aanvragen WW uitkering
  • Coping (hoe ga je er mee om)
  • Het vinden van een nieuwe baan


Hoe krijg je een uitkering

Het is heel vervelend als je je werk verliest. Want dat heeft direct gevolgen voor je salaris en inkomen. Je kunt dan een WW-uitkering aanvragen. Dat is je tijdelijke inkomen terwijl je een nieuwe baan zoekt. Zo omschrijft het UWV het min of meer.


De details. Je kunt een uitkering krijgen als je:


  • Je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal zo als je in loondienst bij een werkgever was. Maar het geldft niet voor oude bokken: Als je 65 jaar of ouder bent, ben je niet meer verzekerd. Bummer !
  • Als je minder gaat werken doordat de baas minder werk heeft: Je verliest 5 uur of meer van je werkuren per week en je krijg daarover geen salaris meer. Dus ook als je een deel van je baan kwijtraakt kun je een WW-uitkering aanvragen.
  • Je kunt alleen een uitkering krijgen als je direct beschikbaar bent om weer loonslaaf te worden. Je kunt wel als vrijwilliger werken maqar moet dit acuut opzeggen want je moet beschikbaar zijn voor ander werk.
  • Je moet al een tijd gewerkt hebben: Vóór je werkloosheid heb je 26 van de 36 weken gewerkt. Voor musici en artiesten is het soms genoeg als zein in de laatste 39 weken 16 weken hebben gewerkt. Als je in 26 van de 36 weken hebt gewerkt voldoe je aan de wekeneis. Dan krijg je een basisuitkering van 3 maanden. En het maakt niet uit hoeveel uur je per week werkte in die 26 weken.
  • Je bent niet door je eigen schuld werkloos geworden. Als je door uw eigen schuld werkloos bent geworden krijgt je mogelijk geen WW-uitkering. Dat kan dus doordat je zelf ontslag neemt of je je misdraagt en daardoor door de werkgever op wordt ontslagen en die misdargingen zijn dusdanig dat het ontslag terecht is.